Circuit Training

Circuittraining is een van de oudste trainingsmethoden en is in 1953 ontwikkeld door R.E. Morgan en G.T. Anderson aan de universiteit van Leeds.
Tijdens een circuittraining doorloop je doorgaans een fullbodyschema, waarbij je meerdere oefeningen voor het hele lichaam achter elkaar uitvoert. Ook werk je aan de conditie, omdat je aan het einde van elke oefening (bijna) geen rust inlast. De rust die je tussen de oefeningen krijgt, is alleen van het lopen naar de volgende oefening en dit gebeurt alsnog in een flink tempo. Circuittraining heeft dus als doel om de kracht en het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit is ideaal voor mensen die willen afvallen, maar ook voor hen die in spiermassa aan willen komen en zich fit willen voelen.
Bij de meeste vormen van circuittraining train je eerst de grote spiergroepen en dan pas de kleinere spiergroepen. De reden hiervoor is dat je door het eerst trainen van de grote spiergroepen je meer spiermassa op kan bouwen. Het is daarom het meest efficiënt om je energie te steken in het trainen van grote spiergroepen.
Vaak bestaat een circuittraining uit negen tot twaalf verschillende oefeningen. Deze kunnen meerdere keren herhaald worden. Per oefening worden meestal tussen de acht en de twintig herhalingen uitgevoerd op een inspanning van 40 tot 60 procent van je maximale kracht. Maximale kracht staat voor met welk gewicht je één herhaling maximaal kunt uitvoeren. De herstelperiode van circuittraining is ongeveer 24-48 uur.


Voordelen van een circuittraining
• Bij een een circuit wordt vaak het hele lichaam getraind. Dit is ideaal voor mensen die niet zo vaak kunnen sporten, maar toch het hele lichaam willen trainen.
• Je belast de spiergroepen bij circuittraining individueel. Dit heeft als voordeel dat de spier sterker en groter wordt.
• Circuittraining is voor veel mensen een toegankelijke manier van trainen, omdat het geen strikt instapniveau heeft.
• Het is een super workout voor je algemene uithoudingsvermogen. Een circuit kan wel vijftien oefeningen bevatten.
• Het voordeel is dat het in groepsverband is, waardoor je nieuwe mensen kan leren kennen en elkaar kan stimuleren om net dat beetje extra te geven.

 
 
E-mailen
Instagram